Rooibos Lekki Orient Rooibos
Sposób parzenia
Opis
Rooibos Lekki Orient to bezteinowy napój powstały na bazie czerwonokrzewu afrykańskiego z dodatkiem pysznych orientalnych owoców i ziół. Wyróżnia go bardzo przyjemny smak i aromat. Szczególnie polecany osobom poszukujących ciekawych smaków.
Napar Rooibos Lekki Orient ma słodki, kwiatowy smak i przyjemny aromat, wsparty niebanalnymi dodatkami, które czynią go idealną propozycją na jesienne wieczory.
Dzięki braku teiny napar można pić przez cały dzień.
Składniki
Rooibos, jabłko, migdały, kwiat pomarańczy, rodzynki, goździk, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
RPA
Sposób przygotowania
- Rooibos Lekki Orient należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 90-95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Rooibos Lekki Orient - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Rooibos można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż dwa-trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu Rooibosa. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90-95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania Rooibosa szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.