Pu Erh Rumba Herbata Czerwona - Pu Erh
Sposób parzenia
Opis herbaty
Rumba to mocno aromatyczna i owocowa kompozycja. Połączenie smaku czerwonej herbaty wraz z owocowymi dodatkami w postaci rodzynek, pomarańczy, hibiskusa, płatków róży, słonecznika, malin tworzy niezapomniane wrażenia.
Owoce zawarte w tej herbacie zostały poddane procesowi liofilizacji, dzięki czemu zachowały witaminy, aromat, kolor oraz smak świeżego owocu i nie zostały do nich dodane żadne konserwanty.
Składniki
Pu Erh, rodzynki, pomarańcza kandyzowana, hibiskus, płatki róży, nagietek, malina liofilizat, skórka pomarańczy, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pu Erh Rumba należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Pu Erh Rumba - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.