Lapsang Souchong Herbata Czarna
Sposób parzenia
Opis herbaty
Lapsang Souchong (Zheng Shan Xiao Zhong) to czarna herbata o mocnym, wędzonym smaku i zapachu. Produkowana jest głównie w Chinach, w prowincji Fujian oraz na Tajwanie.
Sposób produkcji herbaty Lapsang Souchong opiera się przede wszystkim na osuszaniu jej dużych liści w dymie z drewna sosnowego, potem ich fermentacji w drewnianych beczkach, a następnie ponownym osuszaniu w dymie z drewna sosnowego.
Dzięki zachodzącym wówczas procesom, napar herbaty Lapsang Souchong posiada wyraźny dymny aromat i smak oraz czerwoną barwę.
Składniki
Lapsang Souchong
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Lapsang Souchong należy parzyć 3-4 min min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki/filiżanka.
Lapsang Souchong - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(3-4 min min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.



































































































































