Kenya GFBOP Milma Herbata Czarna
Sposób parzenia
Opis herbaty
Kenya GFBOP Milma to smaczna czarna herbata z dużą ilością złotawych tipsów. Uprawiana jest w dystrykcie Kericho w Kenii, specjalizującym się w uprawie smacznej czarnej herbaty.
Skrót GFBOP oznacza, ze herbata zawiera złote tipsy, litera B zaś, że herbata powstała z liści łamanych, a nie całych. Herbata z łamanych liści daje intensywniejszy smak. Słowo „Milma” określa markę herbaty.
Napar tej herbaty ma miedzianą barwę, intensywny smak, niektórym w smaku przypomina indyjskie herbaty Assam. Aromat jest określany jako delikatny.
Składniki
Kenya GFBOP Milma
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Kenia
Sposób przygotowania
- Kenya GFBOP Milma należy parzyć 3 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki/filiżanka.
Kenya GFBOP Milma - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(3 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.






























































