Kawa Zielona Klasyczna Mielona Kawa Klasyczna
Opis kawy
Kawa Zielona powstaje z tych samych ziaren, co klasyczna czarna kawa, z której przygotowywane jest espresso. Jest jednak znacznie mniej popularna i uchodzi za napój dietetyczny.
Tym, co różni małą czarną oraz jej zieloną odpowiedniczkę są też dostępne postacie. Kawa zielona bardzo rzadko występuje w sprzedaży w formie ziarnistej – znacznie częściej można ją kupić mieloną. Wynika to z twardości surowych ziaren, które trudno jest zmielić w młynku lub moździerzu. Podobny jest za to sposób przygotowywania – 2-3 łyżeczki zawartości opakowania należy wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zielona kawa powinna się parzyć kilka minut, wówczas fusy opadną na dno, a napar jest gotowy do picia.
W smaku jest łagodniejsza od czarnej. Czy to oznacza, że także jej wpływ na organizm jest mniej intensywny? Zdecydowanie nie, zielona kawa zawiera taką samą ilość kofeiny co mała czarna – dzięki temu także znakomicie pobudza.
Składniki
Kawa Zielona Brazylijska
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Brazylia
Sposób przygotowania
- Proponowana dawka to 2.