Japan Sencha Premium Herbata Zielona, Herbaty japońskie
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Japan Sencha Premium to tradycyjna, wysokiej jakości japońska, zielona herbata klasy Premium. To prawdziwy rarytas. Powstaje z młodych, niewielkich i częściowo rozwiniętych liści krzewów herbacianych zbieranych na wiosnę. Herbata jest pakowana w hermetyczne opakowania w Japonii.
Nie wyczuwa się w jej smaku goryczy. Nie należy jej parzyć dłużej niż 3 minuty i koniecznie trzeba pamiętać, by po zaparzeniu oddzielić liście od naparu. Napar Japan Sencha Premium ma delikatny smak, bez wyczuwalnej goryczy oraz jasnozieloną barwę.
W Japonii, podobnie jak w innych krajach Azji, zielone herbaty są najpopularniejszym gatunkiem herbat. Japończycy przywiązują dużą wagę do sposobu parzenia herbat oraz okoliczności ich spożywania. Ceremoniał jaki się wiąże się z przyrządzaniem herbaty jest mocno osadzony w japońskiej tradycji i pozostaje niezmieniony od setek lat.
Składniki
Japan Sencha Premium
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Sencha Premium należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Japan Sencha Premium - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy-cztery razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.