Japan Sencha Organic - Japonska Oryginalna Herbaty japońskie, Herbaty organiczne, ekologiczne, Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Japan Sencha Organic to tradycyjna, oryginalna, japońska, zielona herbata. To prawdziwa perła wśród zielonych herbat. Jest delikatna i aksamitna w smaku, a w odróżnieniu do jej chińskiego odpowiednika nie wyczuwa się w jej smaku goryczy.
Herbata Japan Sencha Organic to herbata wysokiej jakości, jest uprawiana w oparciu o tradycyjne metody. Ponadto pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Liście herbaty Japan Sencha Organic zbierane są podczas pierwszych zbiorów na wiosnę. Wybierane są młode, niewielkie i delikatnie rozwinięte liście. Tak wyselekcjonowane liście oraz tradycyjna japońska metoda ich obróbki wpływa na jej wyjątkowy smak, aromat i właściwości zdrowotne.
Napar Japan Sencha Organic ma łagodny, subtelny smak oraz jasnozieloną barwę. Im dłużej parzone są liście, napar nabiera mocniejszego smaku i aromatu. Należy pamiętać, żeby nie parzyć herbaty za długo i po wskazanym czasie oddzielić liście od naparu.
W Japonii, podobnie jak w innych krajach Azji, zielone herbaty są najpopularniejszym gatunkiem herbat. Japończycy przywiązują dużą wagę do sposobu parzenia herbat oraz okoliczności ich spożywania. Ceremoniał jaki się wiąże się z przyrządzaniem herbaty jest mocno osadzony w japońskiej tradycji i pozostaje niezmieniony od setek lat.
Składniki
Japan Sencha Organic
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Sencha Organic - Japońska Oryginalna należy parzyć 2 min, w temperaturze wody 65-70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Japan Sencha Organic - Japońska Oryginalna - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy-cztery razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (65-70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.