Japan Sencha Miyazaki Herbata Zielona, Herbaty japońskie
Sposób parzenia
Opis herbaty
Japan Sencha Miyazaki to najwyższej jakości japońska herbata Sencha, pochodząca z pierwszego wiosennego zbioru. Wyróżnia się lekko zwiniętymi liśćmi w kształt igiełek. Napar o świeżym, lekko miodowym posmaku, z wyczuwalnym smakiem umami. Napar przejrzysty o lekko zielonym kolorze.
Składniki
Japan Sencha Miyazaki
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Sencha Miyazaki należy parzyć 1-2 min, w temperaturze wody 70 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki/filiżanka.
Japan Sencha Miyazaki - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (1-2 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.