Japan Sencha Kinomi Organic Herbata Zielona, Herbaty japońskie, Herbaty organiczne, ekologiczne
Sposób parzenia
Ilość herbaty
łyżeczka na filiżankę
Temperatura
60 °C
Czas
2-3 min
Ilość zaparzeń
trzy
Opis herbaty
Japan Sencha Kinomi Organic to Sencha uprawiana w japońskiej ekologicznej plantacji w pobliżu Kirishimy. Zbiory tej herbaty trwają w maju. Napar jest krystalicznie czysty o jasnozielonej barwie, a w jego smaku można odnaleźć nuty orzechów macadamia.
Skład
Japan Sencha Kinomi Organic
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Sencha Kinomi Organic należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 60 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.
Japan Sencha Kinomi Organic - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (60 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HZIE.0184



Średnia ocena: 4
Opinie: 1
5

0%
4

100%
3

0%
2

0%
1

0%
Ocena klienta:





Alicja ?.
04-12-2019
Bardzo delikatna o lekko słodkawym smaku.