Japan Gyokuro Yutaka ORGANIC Herbata Zielona, Herbaty japońskie, Herbaty organiczne, ekologiczne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Japan Gyokuro Yutaka ORGANIC to najwyższej jakości japońska herbata zielona, często uważana za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Jest ona produkowana w ściśle określony sposób, przy zachowaniu wszystkich zasad upraw organicznych.
Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki, które zrywane są ręcznie bądź przy użyciu nożyc automatycznych. Herbata ta pochodzi z upraw na południowej części wyspy Kiusiu, prefektura Kagoshima. Liście tej herbaty mają charakterystyczny kształt ciemnozielonych igiełek.
Napar herbaty Japan Gyokuro Yutaka ORGANIC ma mocniejszy, bogatszy i mniej gorzki smak niż Sencha. Jest świeży, kwiatowy z delikatnie słodkawym posmakiem. Wyczuwalny smak umami. Napar ma kolor szmaragdowy.
W tradycji japońskiej herbata ta jest zarezerwowana dla znamienitych gości.
Składniki
Herbata Japan Gyokuro Yutaka Organic
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Gyokuro Yutaka ORGANIC należy parzyć 3-4 min, w temperaturze wody 60 °C.
- Proponowana dawka to dwie łyżeczki/filiżanka.
Japan Gyokuro Yutaka ORGANIC - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (60 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.