HUANG DA CHA Herbata Zółta
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata żółta Huang Da Cha jest znana i ceniona przez koneserów herbat. Jest ona uprawiana w Huo Shan, Jinzai oraz Lu'An w prowincji Anhui.
Herbata żółta Huang Da Cha posiada podłużne, zwinięte, brązowo-żółte liście. Powstaje ona w wyniku tradycyjnego wielowiekowego sposobu obróbki dzięki czemu posiada unikatowy smak, aromat oraz właściwości.
Napar herbaty Huang Da Cha ma bursztynową barwę, a smak i aromat przypomina aromat prażonych orzechów.
Składniki
Huang Da Cha
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- HUANG DA CHA należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 80-85 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
HUANG DA CHA - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (80-85 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.