Greenbosh (Zielony Rooibos) Rooibos
Sposób parzenia
Opis
Herbata Greenbosh (Zielony Rooibos) to niefermentowany napój bezteinowy, który powstaje z liści czerwonokrzewu afrykańskiego (Aspalathus linearis). Susz Greenbosh często nazywany jest herbatą ze względu na podobny sposób przyrządzania, natomiast krzew aspalathus linearis nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi camellia sinensis.
Napar Greenbosh ma słodki, kwiatowy aromat oraz orzeźwiający smak. Jest doskonały do picia na zimno, jak i na gorąco. Można go pić przez cały dzień, nawet przed snem, ponieważ nie zawiera działającej pobudzająco teiny.
Składniki
Greenbosh
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
RPA
Sposób przygotowania
- Greenbosh (Zielony Rooibos) należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 90-95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Greenbosh (Zielony Rooibos) - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Rooibos można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż dwa-trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu Rooibosa. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90-95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania Rooibosa szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.