En Shi Yu Lu "Drogocenna Rosa" Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
En Shi Yu Lu „Drogocenna Rosa” to tradycyjna zielona herbata, której liście zbierane są wiosną w górach En Shi w centralnych Chinach. Proces oksydacji jest wstrzymywany poprzez poddawanie liści działaniu pary wodnej. Liście tej herbaty są ciemnozielone, długie, o kształcie igiełek. Jasny napar cechuje się delikatnie słodkim, orzeźwiającym smakiem.
Składniki
En Shi Yu Lu „Drogocenna Rosa”
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- En Shi Yu Lu "Drogocenna Rosa" należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 70-80 °C.
- Proponowana dawka to 1 łyżeczka na filiżankę.
En Shi Yu Lu "Drogocenna Rosa" - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70-80 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.