Cytrynowy Sorbet Herbata Owocowa
Sposób parzenia
Opis herbaty
Cytrynowy Sorbet to orzeźwiająca mieszanka owocowa na bazie hibiskusa. W mieszance znajduje się: kandyzowana cytryna, skórka cytryny, mięta, skórka róży, ananas, trawa cytrynowa i słonecznik.
Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno w postaci herbaty mrożonej. Ze względu na brak teiny spożywać mogą ją również dzieci.
Składniki
Hibiskus, skórka cytryny, cytryna kandyz, skórka róży, mięta pieprzowa, ananas kandyzowany, trawa cytrynowa, nagietek, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Polska
Sposób przygotowania
- Cytrynowy Sorbet należy parzyć 4-7 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki/filiżanka.
Cytrynowy Sorbet - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel mieszankę od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(4-7 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.