China Matcha Japan Style - Chinska na styl Japonski Herbata Zielona, Herbata Matcha - sklep
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata China Matcha Japan Style to chińska herbata Matcha produkowana na styl japoński. Różni się od klasycznej, chińskiej Matchy sposobem produkcji.
Herbata China Matcha Japan Style ma postać zielonego pudru, powstaje z liści wysokogatunkowej herbaty zielonej. W celu uzyskania pięknej barwy, ale nie tylko - na kilka tygodni przed zbiorami, krzewy herbaciane są specjalnie zacieniane. Po zbiorach liście herbaty zielonej są dokładnie i starannie suszone aż do momentu kruszenia się. Następnie są proszkowane na pył - tak powstaje Matcha.
Herbata Matcha ma charakterystyczny, cierpki posmak i piękną zieloną barwę.
Matcha jest wykorzystywana do przygotowania herbaty, napojów ale także do celów kulinarnych.
Składniki
Herbata China Matcha Japan Style
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- China Matcha Japan Style - Chińska na styl Japoński należy parzyć 0,5 min, w temperaturze wody 70-85 °C.
- Proponowana dawka to 2-3g/150ml wody.
China Matcha Japan Style - Chińska na styl Japoński - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Aby określić właściwą temperaturę możesz użyć profesjonalnego termometru do herbaty.
- Szczególnie polecamy akcesoria do Matchy, które pozwolą cieszyć się naparem w tradycyjny sposób.
- Przy użyciu akcesoriów do Matchy: Wsypujemy Matchę (2-3 g/150 ml wody) do czarki za pomocą Chashaku, dolewamy 75 ml przegotowanej wody o temp. 70-85 °C i ubijamy Chasen (bambusową miotełką) przez ok. 30 sek.
- W przypadku braku akcesoriów: Matchę wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną wody o temperaturze 70-85 °C. Następnie energicznie mieszamy łyżeczką lub spieniaczem do mleka aż całość uzyska jednolitą konsystencję tzn. bez grudek. Potem dolewamy do pełna wody lub soku, mieszamy i pijemy.
- Proponowana dawka to: pół łyżeczki herbaty (2-3 g) na szklankę.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.