Cesarska Perła - Long Zhu Herbata Biała
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Cesarska Perła Long Zhu to wysokiej jakości chińska biała herbata naturalnie aromatyzowana kwiatem jaśminu. Jej liście zostały zwinięte w małe delikatne perełki. Napar herbaty Cesarska Perła Long Zhu ma jasną, żółtą barwę i lekko jaśminowy delikatny smak. Charakteryzuje się wyrazistym aromatem.
Składniki
Cesarska Perła - Long Zhu
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Cesarska Perła - Long Zhu należy parzyć 2-4 min, w temperaturze wody 70-75 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Cesarska Perła - Long Zhu - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż 1-3 razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70-75 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.