Bi Luo Chun Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
Bi Luo Chun to klasyczna zielona herbata pochodząca z Dongting w prowincji Jiangsu w Chinach.
Herbata wytwarzana jest z młodych, świeżych pączków herbacianych, które zrywane są wczesną wiosną, które po zaparzeniu przekazują nam piękny, jasno słomkowy kolor oraz aromat z delikatną nutą owocową.
Dzieje się tak gdyż na plantacjach wśród krzewów herbacianych sadzone są drzewka owocowe, które zapewniają herbacie cień, a także przekazują swój zapach gdy kwitną.
Herbata Bi Luo Chun jest lekko cierpka z nutą goryczy.
Składniki
Bi Luo Chun
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Bi Luo Chun należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 70-80 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Bi Luo Chun - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70-80 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.