Banan Liofilizowany Owoce liofilizowane
Opis produktu
Mniaaam! Jedliście kiedyś suszone plasterki banana? Toż to prawdziwa słodycz i uczta dla zmysłów, a dodatkowo zdrowa. A nasz Banan Liofilizowany smakuje jeszcze lepiej! Dodajcie go do owsianki, deseru albo przegryźcie podczas oglądania filmu... Dajcie się zaczarować!
Liofilizacja, zwana też „suszeniem mrozem”, to nic innego jak suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. Chodzi w nim o początkowe zamrożenie produktu do -50 stopni, a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Mówiąc prościej – lód przechodzi bezpośrednio w parę, a więc następuje szybkie i kontrolowane pozbycie się wody!
Żywność liofilizowaną kojarzy się często z filmami o himalaistach czy kosmonautach. Dlaczego ten sposób przechowywania jest taki korzystny?
- Produkty nie tracą nic ze swoich witamin i substancji odżywczych.
- Wystarczy dodać wody do zliofilizowanych owoców, aby stały się one dokładnie takie jak przed procesem osuszania.
- Produkty mogą być długo przechowywane bez stresu o zepsucie – są zakonserwowane w zdrowy sposób, bez użycia konserwantów.
- Produkty zachowują swój kształt, barwę, witaminy i smak.
- Zajmują mało miejsca! Wspaniałe na podróże, żagle czy kajaki…
Nasze owoce liofilizowane mają całą gamę zastosowań. Jak możecie ich użyć?
- Jako wzbogacenie Waszego ulubionego suszu herbacianego
- Dodatek do porannej owsianki, nawet wtedy gdy świeże owoce sezonowe nie są już dostępne
- Jako zdrowa przekąska zamiast chipsów i chrupek!
- Wspaniale smakują wymieszane z jogurtem czy kefirem, też jako koktajle
- Można je dodawać też do zup, sosów, kompotów, drinków…
- Dobre do przystrojenia ciast i deserów.
- Wspaniały składnik batonów energetycznych własnej roboty
Składniki
Banan Liofilizowany
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Ekwador
Wartość odżywcza w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1473 kJ/348 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,1g 0,4g |
Węglowodany w tym cukry |
76g 46g |
Błonnik | 9,7g |
Białko | 4,1g |
Sól | < 0,01g |