Zurawina Liofilizowana Owoce liofilizowane
Opis produktu
Wspaniała, słodka Żurawina Liofilizowana jest idealnym herbacianym dodatkiem. Ale nie tylko! Również jako ubarwienie owsianki, deserów, a nawet dań słonych sprawdza się znakomicie. Wystarczy dodać wody i już masz jej jesienne smaki i witaminy gotowe do wykorzystania! Pyszna też do chrupania razem z orzeszkami!
Liofilizacja, zwana też „suszeniem mrozem”, to nic innego jak suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. Chodzi w nim o początkowe zamrożenie produktu do -50 stopni, a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Mówiąc prościej – lód przechodzi bezpośrednio w parę, a więc następuje szybkie i kontrolowane pozbycie się wody!
Żywność liofilizowaną kojarzy się często z filmami o himalaistach czy kosmonautach. Dlaczego ten sposób przechowywania jest taki korzystny?
- Produkty nie tracą nic ze swoich witamin i substancji odżywczych.
- Wystarczy dodać wody do zliofilizowanych owoców, aby stały się one dokładnie takie jak przed procesem osuszania.
- Produkty mogą być długo przechowywane bez stresu o zepsucie – są zakonserwowane w zdrowy sposób, bez użycia konserwantów.
- Produkty zachowują swój kształt, barwę, witaminy i smak.
- Zajmują mało miejsca! Wspaniałe na podróże, żagle czy kajaki…
Nasze owoce liofilizowane mają całą gamę zastosowań. Jak możecie ich użyć?
- Jako wzbogacenie Waszego ulubionego suszu herbacianego
- Dodatek do porannej owsianki, nawet wtedy gdy świeże owoce sezonowe nie są już dostępne
- Jako zdrowa przekąska zamiast chipsów i chrupek!
- Wspaniale smakują wymieszane z jogurtem czy kefirem, też jako koktajle
- Można je dodawać też do zup, sosów, kompotów, drinków…
- Dobre do przystrojenia ciast i deserów.
- Wspaniały składnik batonów energetycznych własnej roboty
Składniki
Żurawina Liofilizowana
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Kanada
Wartość odżywcza w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1381 kJ/330 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,3g < 0,1g |
Węglowodany w tym cukry |
55g 29g |
Błonnik | 34g |
Białko | 2,9g |
Sól | 0,04g |
































