White Monkey Herbata Biała
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata White Monkey (Biała Małpa, Bai Mao Hou) to najwyższej jakości biała herbata z ręcznie zwijanymi listkami przypominającymi łapę małpy. Do produkcji tej herbaty wykorzystuje się jedynie pączki krzewu herbacianego wraz z dwoma pierwszymi listkami. Po ich zbiorze, podlegają one procesowi delikatnego suszenia dzięki czemu zachowują one swoją srebrzystą barwę i lekko puszystą fakturę.
Herbata White Monkey pochodzi z chińskiej prowincji Fujian. Napar White Monkey ma delikatny smak, jasnozieloną barwę i intensywny aromat z lekkim orzechowym akcentem. Herbatę White Monkey można pić przez cały dzień wedle własnego uznania. Jednak warto pamiętać, że herbata zawiera teinę. Dlatego zaleca się nie spożywać jej przed snem. Warto wspomnieć, że nadaje się również jako baza do przygotowania herbaty mrożonej.
Składniki
White Monkey
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- White Monkey należy parzyć 2-4 min, w temperaturze wody 85 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
White Monkey - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż 1-3 razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (85 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.