Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

White Monkey Herbata Biała

13,90
/ 50 g
 
ilość
 
 
 
Dodaj do koszyka
 

Sposób parzenia

Ilość herbaty
łyżeczka/filiżanka
Temperatura
85 °C
Czas
2-4 min
Ilość zaparzeń
cztery-pięć

Opis herbaty

Herbata White Monkey (Biała Małpa, Bai Mao Hou) to najwyższej jakości biała herbata z ręcznie zwijanymi listkami przypominającymi łapę małpy. Do produkcji tej herbaty wykorzystuje się jedynie pączki krzewu herbacianego wraz z dwoma pierwszymi listkami. Po ich zbiorze, podlegają one procesowi delikatnego suszenia dzięki czemu zachowują one swoją srebrzystą barwę i lekko puszystą fakturę.

Herbata White Monkey pochodzi z chińskiej prowincji Fujian. Napar White Monkey ma delikatny smak, jasnozieloną barwę i intensywny aromat z lekkim orzechowym akcentem. Herbatę White Monkey można pić przez cały dzień wedle własnego uznania. Jednak warto pamiętać, że herbata  zawiera teinę. Dlatego zaleca się nie spożywać jej przed snem. Warto wspomnieć, że nadaje się również jako baza do przygotowania herbaty mrożonej.

Skład

White Monkey

Kraj pochodzenia

Chiny

Sposób przygotowania

  • White Monkey należy parzyć 2-4 min, w temperaturze wody 85 °C.
  • Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.

White Monkey - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż cztery-pięć razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (85 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HBIA.0102
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy