Rooibos Good Luck Rooibos
Sposób parzenia
Opis
Rooibos Good Luck to pyszny, bezteinowy napój powstający z liści afrykańskiego czerwonokrzewu, połączony z smakowitymi dodatkami. Odnajdziemy wśród nich: ananasa, papaję, rodzynki, truskawki i maliny liofilizowane oraz płatki róży i słonecznika, a także aromat.
Plantacje herbaty Rooibos znajdują się w Afryce. Susz Rooibos często nazywany jest herbatą ze względu na sposób przyrządzania, natomiast krzew aspalathus linearis – z którego powstaje - nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi camellia sinensis.
Napar Rooibos Good Luck ma owocowo-kwiatowy aromat oraz słodkawy smak. Można go pić przez cały dzień, nawet przed snem, ponieważ Rooibos nie zawiera teiny. Rooibos jest polecany jako doskonały napój dla dzieci.
Składniki
Rooibos, ananas, papaya, rodzynki, truskawki i maliny liofilizowane, płatki róży i słonecznika, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
RPA
Sposób przygotowania
- Rooibos Good Luck należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 90-95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Rooibos Good Luck - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Rooibos można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż dwa-trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu Rooibosa. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90-95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania Rooibosa szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.