Rooibos z Zurawina Rooibos
Sposób parzenia
Opis
Rooibos z Żurawiną to bezteinowy napój wzbogacony o soczystą żurawinę oraz liście maliny. Plantacje Rooibosa znajdują się w Afryce. Susz Rooibos często mylnie nazywany jest herbatą ze względu na sposób przyrządzania, natomiast krzew aspalathus linearis – z którego powstaje - nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi camellia sinensis.
Napar Rooibos z Żurawiną ma słodki, kwiatowy aromat oraz orzeźwiający smak. Można go pić przez cały dzień, nawet przed snem, ponieważ Rooibos nie zawiera teiny.
Składniki
Rooibos, żurawina kandyzowana 5%, płatki róży, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
RPA
Sposób przygotowania
- Rooibos z Żurawiną należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 90-95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Rooibos z Żurawiną - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Rooibos można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż dwa-trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu Rooibosa. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90-95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania Rooibosa szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.