Rooibos Long Cut Rooibos
Sposób parzenia
Opis
Rooibos Long Cut powstaje z liści czerwonokrzewu afrykańskiego (Aspalathus linearis). Nie zawiera żadnych dodatków, środków konserwujących i barwników. Rooibos Long Cut charakteryzuje się długimi listkami/igiełkami. To wpływa na łatwość zaparzania, ale również na smak.
Susz Rooibos Long Cut często nazywany jest herbatą ze względu na zbliżony do herbat sposób przyrządzania. Warto jednak nadmienić, że krzew aspalathus linearis nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi camellia sinensis.
Napar Rooibos Long Cut ma słodki, kwiatowy aromat oraz orzeźwiający smak. Jest doskonały do picia na zimno, jak i na gorąco. Można go pić przez cały dzień, nawet przed snem, ponieważ nie zawiera działającej pobudzająco teiny.
Składniki
Rooibos Long Cut
Uwaga, obecnie czekamy na dostawę produktu: Rooibos Long Cut. Dodając produkt do koszyka, którego nie mamy w naszym magazynie wysyłka nastąpi nieco później, zwykle po 3 dniach roboczych.
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
RPA
Sposób przygotowania
- Rooibos Long Cut należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 90-95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Rooibos Long Cut - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Rooibos można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż dwa-trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu Rooibosa. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90-95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania Rooibosa szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.