Pu Erh Zurawinowa Herbata Czerwona - Pu Erh, Herbaty Jesienne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Pu Erh Żurawinowa to herbata czerwona wzbogacona o owoce żurawiny kandyzowanej, kwiat malwy i słonecznika, aromat. Herbata ta działa korzystnie na nasze samopoczucie.
Jak napisano w chińskim traktacie lekarskim zwanym Bencao Shyi „(…) długotrwałe picie herbaty czyni człowieka szczęśliwym, dbając o to by nie stał się zbyt ciężki, ani zbyt tłusty”.
Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę. Herbata Pu Erh może być istotnym wsparciem dla osób odchudzających się. Napar herbaty Pu Erh Żurawinowa ma ciemnoczerwoną barwę, mocny smak i przyjemny aromat.
Zaleca się by herbaty Pu Erh nie słodzić, ponieważ cukier może przyczynić się do neutralizacji większość jej wartościowych właściwości.
Składniki
Pu Erh, żurawina kandyzowana 10%, kwiat malwy i słonecznika, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pu Erh Żurawinowa należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Pu Erh Żurawinowa - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.