Pu Erh Mango - Pomarancza Herbata Czerwona - Pu Erh
Sposób parzenia
Opis herbaty
Pu Erh Mango - Pomarańcza to herbata czerwona z smacznymi i aromatycznymi dodatkami. Mango oraz kwiat i skórka pomarańczy doskonale przełamują i urozmaicają dość intensywny smak herbaty Pu Erh.
Jak napisano w chińskim traktacie lekarskim zwanym Bencao Shyi „(…) długotrwałe picie herbaty czyni człowieka szczęśliwym, dbając o to by nie stał się zbyt ciężki, ani zbyt tłusty”.
Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę. Herbata Pu Erh może być istotnym wsparciem dla osób odchudzających się. Napar herbaty Pu Erh Mango - Pomarańcza ma ciemnoczerwoną barwę, mocny smak i przyjemny cytrusowy aromat.
Zaleca się by herbaty Pu Erh nie słodzić, ponieważ cukier może przyczynić się do neutralizacji większość jej wartościowych właściwości.
Składniki
Pu Erh, mango kandyz 5%, kwiat pomarańczy, skórka pomarańczy 3%, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pu Erh Mango - Pomarańcza należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Pu Erh Mango - Pomarańcza - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.