Pai Mu Tan Herbata Biała
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Pai Mu Tan to klasyczna chińska biała herbata. Powstaje z pąków i młodych liści krzewów herbacianych „da bai” i „shui xian bai” uprawianych w południowo-wschodniej części prowincji Fujian w Chinach.
Jej liście mają szarozieloną barwę z delikatnie przebijającym żółtym odcieniem, a na ich spodzie znajduje się biały meszek. Napar herbaty Pai Mu Tan ma jasnożółtą barwę, lekko kwiecisty aromat oraz delikatny i gładki smak.
Składniki
Pai Mu Tan
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pai Mu Tan należy parzyć 1-3 min, w temperaturze wody 80-90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Pai Mu Tan - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż 1-3 razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (1-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (80-90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.