Matcha iri Karigane Herbaty japońskie, Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
Matcha iri Karigane to wysokiej jakości zielona herbata kukicha, produkowana z łodyżek najszlachetniejszej z japońskich herbat gyokuro wzbogacona herbatą matcha. Charakteryzuje się małą ilość goryczy, kolorem świeżej zieleni, słodkawym zapachem oraz wyczuwalnym kwiatowym posmakiem.
Karigane to wyższy jakościowy gatunek herbaty kukicha.
Co dokładnie oznacza "kukicha"?
Kukicha jest właśnie herbatą, która powstała z suszonych ogonków i łodyżek herbacianych. Swoją nazwę zawdzięcza japońskiemu słowu "kuki" oznaczającego łodygi. Jest to wyjątkowy rodzaj herbaty, ponieważ składa się z części rośliny, która nie są normalnie wykorzystywana przy produkcji herbat zielonych. Jednak mimo to, kukicha jest herbatą bardzo cenioną wśród znawców.
Herbata ta ma szereg ciekawych właściwości - po pierwsze jest mniej cierpka niż typowa Sencha i jej smak jest przyjemniejszy dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z zielonymi herbatami japońskimi. Do tego jej słodkawy smak ma ogromne grono fanów wśród miłośników delikatniejszych smaków.
Co ciekawe mieszanka ta również prawie nie zawiera teiny, ponieważ gromadzi się ona w liściach krzewu herbacianego, a w gałązkach i łodyżkach występują tylko jej śladowe ilości. Dlatego właśnie jest jak najbardziej polecana do picia przed snem.
Dla szukających orzeźwienia mamy ciekawy pomysł - zmieszanie zaparzonego naparu z sokiem jabłkowym. Istna bomba smaku gwarantująca otrzeźwienie!
Składniki
Matcha iri Karigane
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Matcha iri Karigane należy parzyć 1-2 min, w temperaturze wody 70-80 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.