Korea Woojeon Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Korea Woojeon to zielona herbata uprawiana w Korei. Jest nazwa oznacza w dosłownym tłumaczeniu – sprzed deszczu. Zbierana jest w okresie wiosennym, czyli do połowy kwietnia.
Jest uprawiana przy ściśle zachowanych zasadach jakimi charakteryzuje się metoda O'Sulloc. Napar herbaty ma wyjątkowy, słodkawy posmak i wyrazisty aromat.
Składniki
Korea Woojeon
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Korea Południowa
Sposób przygotowania
- Korea Woojeon należy parzyć 3 min, w temperaturze wody 60-70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Korea Woojeon - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy-cztery razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (60-70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.