Kawa Nikaragua Kawa Klasyczna
Opis kawy
Delikatność, niewielka kwaskowość i słodycz. To trzy najważniejsze cechy kawy, której ziarna dojrzewają w górzystej części Nikaragui.
Nikaragua to państwo Ameryki środkowej, położone między Hondurasem a Kostaryką, oblewana wodami Oceanu Spokojnego oraz Morza Karaibskiego. Klimat równikowy- wilgotny sprzyja uprawie kawy.
Kawa pochodzi z górzystych północno-zachodnich regionów kraju. Ziarno należy do typu SHG (Strictly High Grown), co oznacza, że kawa hodowana jest na dużych wysokościach nad poziomem morza, co sprawia, że owoce dojrzewają nieco wolniej, dzięki czemu otrzymuje się większe zagęszczenie wysokiej jakości ziaren.
Kawa Nikaragua SHG ze wzgledu na specyfikę miejsca uprawy ma bardzo złożony profil smakowy. Można w niej wyczuć aromaty karmelu i czekolady, wykończone nutami orzechowymi. Całość okraszona jest lekką cytrusową kwasowością.
Składniki
Kawa Nikaragua
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Nikaragua