Japan Tamaryokucha Herbata Zielona, Herbaty japońskie
Sposób parzenia
Opis herbaty
Japan Tamaryokucha to niezwykła zielona herbata prosto z Japonii. Wyróżniają ją drobne, spiralnie zwinięte listki i świeży aromat.
Tamaryokucha, zwana również gurichą, w Japonii spożywana jest najczęściej w trakcie świąt lub przy wyjątkowych okazjach. Cechuje ją łagodny smak i jasnozielony kolor naparu.
W Japonii, podobnie jak w innych krajach Azji, zielone herbaty są najpopularniejszym gatunkiem herbat. Japończycy przywiązują dużą wagę do sposobu parzenia herbat oraz okoliczności ich spożywania. Ceremoniał jaki się wiąże się z przyrządzaniem herbaty jest mocno osadzony w japońskiej tradycji i pozostaje niezmieniony od setek lat.
Składniki
Japan Tamaryokucha
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia, prefektura Kagoshima
Sposób przygotowania
- Japan Tamaryokucha należy parzyć 1,5-2,5 min, w temperaturze wody 70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Japan Tamaryokucha - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (1,5-2,5 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.