Japan Sencha Satsuma Herbata Zielona, Herbaty japońskie
Sposób parzenia
Opis herbaty
Japan Sencha Satsuma to zielona herbata, której uprawy znajdują się na malowniczej, japońskiej wyspie Kiusiu. Liście herbaty pochodzą wyłącznie z pierwszego lub drugiego zbioru - w zależności od czasu zbioru różnią się smakiem. Liście zebrane wcześniej tworzą napar o bardzo delikatnym smaku, zebrane później są nieco bardziej wyraziste. Mimo tych różnic smak naparu zawsze jest łagodny i świeży.
Składniki
Japan Sencha Satsuma
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Sencha Satsuma należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.
Japan Sencha Satsuma - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.