Japan Sencha Satsuma Herbata Zielona, Herbaty japońskie, Herbaty Wiosenne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Japan Sencha Satsuma to zielona herbata, której uprawy znajdują się na malowniczej, japońskiej wyspie Kiusiu. Liście herbaty pochodzą wyłącznie z pierwszego lub drugiego zbioru - w zależności od czasu zbioru różnią się smakiem. Liście zebrane wcześniej tworzą napar o bardzo delikatnym smaku, zebrane później są nieco bardziej wyraziste. Mimo tych różnic smak naparu zawsze jest łagodny i świeży.
Składniki
Japan Sencha Satsuma
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Sencha Satsuma należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.
Japan Sencha Satsuma - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.






































































































