Japan Genmaicha Musashi Herbata Zielona, Herbaty japońskie
Sposób parzenia
Opis herbaty
Japan Genmaicha Musashi to japońska zielona herbata, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Napar Japan Genmaicha Musashi jest przyjemnie słodki. Bazą do stworzenia tej kompozycji stała się chińska Sencha, do której dodano prażony ryż o pomarańczowo-brązowej barwie.
Składniki
Japońska Sencha, ryż prażony
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Genmaicha Musashi należy parzyć 1-2 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.
Japan Genmaicha Musashi - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (1-2 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.