Japan Bancha Organic - Japonska Oryginalna Herbaty japońskie, Herbaty organiczne, ekologiczne, Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Japan Bancha ORGANIC to tradycyjna, oryginalna japońska zielona herbata. Pochodzi z certyfikowanych upraw organicznych.
Herbata Japan Bancha Organic produkowana jest w tradycyjny japoński sposób. Jej liście pochodzą z drugiego zbioru. W porównaniu do herbaty Sencha, charakteryzuje się dużymi liśćmi.
Herbata Japan Bancha Organic zawiera mniej kofeiny niż herbata Sencha dzięki czemu jej napar jest delikatniejszy w smaku. Jest szczególnie polecana po posiłkach.
Napar Japan Bancha Organic charakteryzuje się łagodnym smakiem. Jej aromat i smak można wzmocnić poprzez dłuższe parzenie. Chociaż warto wspomnieć, że Japończycy parzą tę herbatę maksymalnie do 1 minuty.
W Japonii, podobnie jak w innych krajach Azji, zielone herbaty są najpopularniejszym gatunkiem herbat. Japończycy przywiązują dużą wagę do sposobu parzenia herbat oraz okoliczności ich spożywania. Ceremoniał jaki się wiąże się z przyrządzaniem herbaty jest mocno osadzony w japońskiej tradycji i pozostaje niezmieniony od setek lat.
Składniki
Japan Bancha Organic
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Japonia
Sposób przygotowania
- Japan Bancha Organic - Japońska Oryginalna należy parzyć 3 min, w temperaturze wody 60-70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Japan Bancha Organic - Japońska Oryginalna - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (60-70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.