Hibiskus - Malwa sudanska Herbata Specjalna, Herbaty Wiosenne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Hibiskus - Malwa sudańska – suszone całe płatki kwiatów malwy sudańskiej. Napar z hibiskusa ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, różowy kolor. Hibiskus stanowi bazę do wielu herbat owocowych. Napar nie traci na smaku, ani aromacie ze względu na długość parzenia. Im dłuższe jest parzenie, tym barwa, smak i aromat są intensywniejsze.
Przepis na KARKADE – Napój Faraonów:
- Na ciepło:
Zalewamy susz wrzątkiem (około 3 łyżeczki suszu na szklankę). Parzymy pod przykryciem do 10 minut. Dosładzamy go cukrem np. trzcinowym, witaminowym lub ksylitolem, można też miodem.
- Na zimno:
Zalewamy susz zimną, przegotowaną wodą (około 3 łyżeczki suszu na szklankę). Odstawiamy na 2-3 dni. Dosładzamy go cukrem np. trzcinowym, witaminowym lub ksylitolem, można też miodem. Do tak przyrządzonego naparu dodajemy skruszony lód, lub miksujemy lód z naparem. Podajemy w wysokich szklankach.
Karkade to popularny napój w Egipcie. W innych państwach też jest spożywany, ale posiada inne nazwy własne.
Składniki
Susz kwiat hibiskusa - Malwa sudańska
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Egipt
Sposób przygotowania
- Hibiskus - Malwa sudańska należy parzyć 7-10 min, w temperaturze wody 100 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Hibiskus - Malwa sudańska - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy-cztery razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (7-10 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (100 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.



























































































































































































