Rooibos bez dodatków
Rooibos to herbata nie zawierająca teiny. Produkowana z liści czerwonokrzewu afrykańskiego (Aspalathus linearis). Rooibos nazywany jest herbatą ze względu na sposób przyrządzania, natomiast krzew aspalathus linearis z którego powstaje Rooibos nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi camellia sinensis.
Napar Rooibos charakteryzuje się słodkim, kwiatowym aromatem oraz orzeźwiającym smakiem. Jest doskonały do picia na zimno, jak również na gorąco. Można go pić przez cały dzień, nawet przed snem, ponieważ nie zawiera działającej pobudzająco teiny. Ponadto warto zwrócić uwagę, że Rooibos działa odprężająco i polecany jest osobom, które mają problemy ze snem.
Sposób przygotowania Rooibos:
- Herbatę Rooibos należy parzyć 3-5 min., w temperaturze wody 90-95 st. C.
- Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.