Yellow Tea Huang Xiao Tea Herbata Zółta, Herbaty Wiosenne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Yellow Tea Huang Xiao Tea to doskonałej jakości herbata żółta która znana jest już od czasów dynastii Ming i Qing. Herbata ta została nagrodzona za wysoką jakość w konkursie China’s Tea Cup.
Herbata żółta Yellow Tea Huang Xiao Tea produkowana jest w określonych ilościach, pochodzi z ogrodu Tunxi, prowincji Anhui w Chinach. Jest rzadko spotykana i należy do rarytasów herbacianych.
Napar Yellow Tea Huang Xiao Tea ma słomkowy odcień.
Składniki
Yellow Tea Huang Xiao Tea
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Yellow Tea Huang Xiao Tea należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 80-85 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Yellow Tea Huang Xiao Tea - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (80-85 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.