Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Japan Tamaryokucha Herbata Zielona, Herbaty japońskie, Herbaty Wiosenne

52,50
/ 50 g
 

Wybór opakowania

ilość
 
 
 
Dodaj do koszyka
 

Sposób parzenia

Ilość herbaty
łyżeczka/filiżanka
Temperatura
70 °C
Czas
1,5-2,5 min
Ilość zaparzeń
cztery

Opis herbaty

Japan Tamaryokucha to niezwykła zielona herbata prosto z Japonii. Wyróżniają ją drobne, spiralnie zwinięte listki i świeży aromat. 

Tamaryokucha, zwana również gurichą, w Japonii spożywana jest najczęściej w trakcie świąt lub przy wyjątkowych okazjach.  Cechuje ją łagodny smak i jasnozielony kolor naparu

W Japonii, podobnie jak w innych krajach Azji, zielone herbaty są najpopularniejszym gatunkiem herbat. Japończycy przywiązują dużą wagę do sposobu parzenia herbat oraz okoliczności ich spożywania. Ceremoniał jaki się wiąże się z przyrządzaniem herbaty jest mocno osadzony w japońskiej tradycji i pozostaje niezmieniony od setek lat.

Składniki

Japan Tamaryokucha

Sposób przechowywania

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu

Kraj pochodzenia

Japonia, prefektura Kagoshima

Sposób przygotowania

  • Japan Tamaryokucha należy parzyć 1,5-2,5 min, w temperaturze wody 70 °C.
  • Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.

Japan Tamaryokucha - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (1,5-2,5 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HZIE.0160
Japan Tamaryokucha
Średnia ocena: 5
Opinie: 4
5
100%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
Ocena klienta:
Alicja ?.
18-10-2019
Przepyszna herbata o lekko słodkawym smaku i aromacie skoszonej trawy. Dotąd piłam chńskie zielone herbaty ale japońskie są poza wszelką kolejnością. Polecam.
Ocena klienta:
Grażyna S.
12-12-2019
herbata bardzo smaczna
Ocena klienta:
Remigiusz W.
06-04-2020
Wspaniała
Ocena klienta:
Piotr K.
08-01-2020
niezła
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy