Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Hibiskus - Malwa sudanska - Herbata Specjalna

6,90
/ 100 g
 
ilość
 
 
 
Dodaj do koszyka
 

Sposób parzenia

Ilość herbaty
łyżeczka/filiżanka
Temperatura
100 °C
Czas
7-10 min
Ilość zaparzeń
trzy-cztery

Opis herbaty

Hibiskus - Malwa sudańska – suszone całe płatki kwiatów malwy sudańskiej. Napar z hibiskusa ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, różowy kolor. Hibiskus stanowi bazę do wielu herbat owocowych. Napar nie traci na smaku, ani aromacie ze względu na długość parzenia. Im dłuższe jest parzenie, tym barwa, smak i aromat są intensywniejsze.

Skład

Hibiskus

Przepis na KARKADE – Napój Faraonów:

  • Na ciepło:

Zalewamy susz wrzątkiem (około 3 łyżeczki suszu na szklankę). Parzymy pod przykryciem do 10 minut. Dosładzamy go cukrem np. trzcinowym, witaminowym lub ksylitolem, można też miodem.

  • Na zimno:

Zalewamy susz zimną, przegotowaną wodą (około 3 łyżeczki suszu na szklankę). Odstawiamy na 2-3 dni. Dosładzamy go cukrem np. trzcinowym, witaminowym lub ksylitolem, można też miodem. Do tak przyrządzonego naparu dodajemy skruszony lód, lub miksujemy lód z naparem. Podajemy w wysokich szklankach.

Karkade to popularny napój w Egipcie. W innych państwach też jest spożywany, ale posiada inne nazwy własne.

Kraj pochodzenia

Egipt

Sposób przygotowania

  • Hibiskus - Malwa sudańska należy parzyć 7-10 min, w temperaturze wody 100 °C.
  • Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.

Hibiskus - Malwa sudańska - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy-cztery razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (7-10 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (100 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HZDR.0116
Hibiskus - Malwa sudańska<span> - Herbata Specjalna</span>
Średnia ocena: 5
Opinie: 4
5
100%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
Ocena klienta:
MARZENA K.
15-08-2018
bardzo dobra
Ocena klienta:
Magdalena ?.
21-03-2018
Wręczyłam mojej mamie jako dodatek do prezentu , powiedziała iż jest przepyszna jej smaki dzieciństwa na Kubie :)
Ocena klienta:
Agnieszka N.
07-03-2018
Herbatka super.Taką właśnie chciałam.Opakowanoe takie jakie powinno być.
Ocena klienta:
Lukasz S.
20-07-2018
Herbata jak najbardziej smaczna i znakomita. Super produkt
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy