Chai Masala Herbata Czarna, Herbaty Zimowe
Sposób parzenia
Opis herbaty
Chai Masala to aromatyczna mieszanka czarnej herbaty z korzennymi dodatkami. Jest to herbata popularna w Indiach. Nazwa pochodzi od tradycyjnych ziół i przypraw indyjskich dodawanych do tej herbaty.
Doskonała propozycja na chłodne dni. Wspaniale smakuje z dodatkiem mleka i miodu!
Składniki
Assam India, cynamon, imbir, goździki, kardamon, pieprz
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Indie
Sposób przygotowania
- Chai Masala należy parzyć 3-4 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki/filiżanka.
Chai Masala - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(3-4 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.