White Downy Organic Herbaty organiczne, ekologiczne, Herbata Biała, Herbaty Wiosenne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata White Downy to doskonała, rzadko spotykana herbata biała z chińskiej prowincji Guangxi. Do produkcji tej herbaty wykorzystywane są najmłodsze wiosenne, ręcznie zbierane listki z krzewów herbacianych.
Napar herbaty White Downy jest delikatny, ma wyjątkowo świeży, kwiatowy i lekko słodkawy smak oraz delikatnie trawiasty aromat.
Składniki
White Downy Organic
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- White Downy Organic należy parzyć 4-7 min, w temperaturze wody 70-75 °C.
- Proponowana dawka to dwie łyżeczki/filiżanka.
White Downy Organic - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż cztery-pięć razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (4-7 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70-75 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.