Herbata Biała z dodatkami
Herbaty białe to wysokogatunkowe herbaty cieszące się wielkim uznaniem wśród smakoszy herbat. Sposób jej obróbki oraz fakt, że produkowana jest ona jedynie z pąków listków wpływa na jej silne właściwości, ale również dość wysoką cenę.
Herbata biała - smak i aromat
Biała herbata charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem. Jej smak, barwa i aromat są wynikiem delikatnej obróbki pąków listków.
Jak powstaje herbata biała?
Herbata biała powstaje wyłącznie z pąków liści, które zbierane są z krzewów wczesną wiosną. Pora zbiorów ma znaczenie, ponieważ wczesną wiosną pąki liści nie wykształciły jeszcze chlorofilu. Zebrane pąki liści poddawane są obróbce. Najpierw poddawane są one delikatnej fermentacji (około 10-15 %), potem procesom więdnięcia i suszenia. Sposób obróbki pąków listków ma wpływ na barwę, smak oraz jej silne właściwości prozdrowotne.
Herbata biała - regiony upraw
Głównym producentem herbaty białej są Chiny. To właśnie Chińczycy przez wieki wypracowali tradycyjną metodę uprawy, obróbki i przygotowywania białej herbaty.
Jak zaparzyć herbatę białą?
Susz herbaty białej należy zalać przegotowaną wodą o temperaturze 70 – 85 st. C w zależności od rodzaju herbaty i parzyć około 2-7 minut. Proponowana dawka suszu to łyżeczka lub półtorej łyżeczki suszu białej herbaty na 200 ml wody – najlepiej wody źródlanej lub przefiltrowanej.
Ważne: W celu uzyskania silniejszego naparu herbaty należy dodać więcej herbaty do zaparzenia, a nie parzyć dłużej.