Hiszpanska Mandarynka Herbata Czarna, Herbaty Zimowe
Sposób parzenia
Opis herbaty
Hiszpańska Mandarynka to czarna chińska herbata z dodatkiem aromatycznej pomarańczy i liści maliny. Jej kompozycja została tak dobrana, by zrównoważyć delikatną cierpkość czarnej herbaty słodyczą pomarańczy.
Owoce zawarte w tej herbacie zostały poddane procesowi liofilizacji, dzięki czemu zachowały witaminy, aromat, kolor oraz smak świeżego owocu i nie zostały do nich dodane żadne konserwanty.
Herbata Hiszpańska Mandarynka działa orzeźwiająco. Cieszy się popularnością przez cały rok.
Składniki
Herbata czarna, skorka pomarańczy, liść maliny, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Hiszpańska Mandarynka należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki/filiżanka.
Hiszpańska Mandarynka - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(2-3 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.