Gyokuro Japan Style Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Gyokuro Japan Style to wysokiej jakości zielona herbata produkowana na styl japoński. Należy do grona najlepszych herbat zielonych. Do produkcji tej herbaty wykorzystywane są jedynie młode i świeże listki krzewów herbacianych.
Napar Gyokuro Japan Style jest mocniejszy, bogatszy i mniej gorzkawy w smaku niż Sencha.
Gyokuro Japan Style wspiera utrzymywanie prawidłowej pracy układu odpornościowego.
Składniki
Gyokuro Japan Style
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Gyokuro Japan Style należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 60-70 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.
Gyokuro Japan Style - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (60-70 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.