Fujian White Herbata Biała
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Fujian White to wysokogatunkowa biała herbata która powstaje z rozkwitających, młodziutkich listków krzewu herbacianego. Jest uprawiana w prowincji Fujian w Chinach.
Napar Fujian White ma słomkową barwę i odświeżający, delikatny smak z lekkim ziołowym akcentem i delikatnie wyczuwalną cierpkością.
Herbatę Fujian White można pić przez cały dzień wedle własnego uznania. Warto jednak pamiętać, że herbata zawiera teinę. Dlatego nie zaleca się spożywania jej przed snem.
Składniki
Fujian White
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Fujian White należy parzyć 2-4 min, w temperaturze wody 70-75 °C.
- Proponowana dawka to dwie łyżeczki/filiżanka.
Fujian White - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż 1-3 razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (70-75 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.