Darjeeling Himalayan Second Flush Herbata Czarna, Herbaty Wiosenne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Darjeeling Himalayan Second Flush to czarna herbata czarna zbierana podczas okresu drugiego zbioru czyli od maja do września. W porównaniu do herbaty z pierwszego zbioru cechuje się mocniejszym smakiem, ciemnozłotą barwą oraz aromatem muszkatu.
Herbata Darjeeling Himalayan Second Flush jest ceniona przez koneserów za jej jakość i smak.
Składniki
Darjeeling Himalayan Second Flush
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Indie
Sposób przygotowania
- Darjeeling Himalayan Second Flush należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Darjeeling Himalayan Second Flush - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(2-3 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.