Bancha Japan Style Herbata Zielona
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Bancha Japan Style to zielona herbata która pozyskiwana jest z tych samych krzewów herbacianych co Sencha. Bancha Japan Style to tzw. herbata późnego zbioru, w odróżnieniu od Senchy, która powstaje z pierwszego zbioru liści herbaty.
W wyniku tego, Sencha produkowana jest z delikatnych, młodych liści herbaty, a Bancha Japan Style z liści większych, twardszych i grubo żyłkowanych z łodygami. Wpływa to na pewne różnice w właściwościach i walorach tych herbat.
Napar Bancha Japan Style charakteryzuje się łagodnym i cierpkim smakiem. Jej aromat i smak można wzmocnić poprzez dłuższe parzenie.
Herbata Bancha Japan Style może być spożywana o każdej porze dnia, zwłaszcza po spożytym posiłku. Jej delikatny napar doskonale nadaje się dla dzieci, jak i osób starszych.
Składniki
Zielona chińska herbata Bancha produkowana na styl japoński
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Bancha Japan Style należy parzyć 3-4 min, w temperaturze wody 80 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Bancha Japan Style - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (80 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.