Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Bancha Japan Style Herbata Zielona

5,80
/ 50 g
 
ilość
 
 
 
Dodaj do koszyka
 

Sposób parzenia

Ilość herbaty
łyżeczka/filiżanka
Temperatura
80 °C
Czas
3-4 min
Ilość zaparzeń
trzy

Opis herbaty

Herbata Bancha Japan Style to zielona herbata  która pozyskiwana jest z tych samych krzewów herbacianych co Sencha. Bancha Japan Style to tzw. herbata późnego zbioru, w odróżnieniu od Senchy, która powstaje z pierwszego zbioru liści herbaty. 

W wyniku tego, Sencha produkowana jest z delikatnych, młodych liści herbaty, a Bancha Japan Style z liści większych, twardszych i grubo żyłkowanych z łodygami. Wpływa to na pewne różnice w właściwościach i walorach tych herbat. 

Napar Bancha Japan Style charakteryzuje się łagodnym i cierpkim smakiem. Jej aromat i smak można wzmocnić poprzez dłuższe parzenie.

Herbata Bancha Japan Style może być spożywana o każdej porze dnia, zwłaszcza po spożytym posiłku. Jej delikatny napar doskonale nadaje się dla dzieci, jak i osób starszych.

Skład

zielona chińska herbata Bancha produkowana na styl japoński

Kraj pochodzenia

Chiny

Sposób przygotowania

  • Bancha Japan Style należy parzyć 3-4 min, w temperaturze wody 80 °C.
  • Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.

Bancha Japan Style - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (80 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HZIE.0106
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy